DRUGSVRIJE WERELD CLERMONT-FERRAND BEREIKT IEDERE HOEK VAN HUN STAD

De Clermont-Ferrand afdeling van Drugsvrije Wereld stalt elke week hun materialen uit op de zondagsmarkt om de plaatselijke bevolking te bereiken met De Feiten over Drugs.

De afdeling van Drugsvrije Wereld in Clermont-Ferrand is een toegewijd team van vrijwilligers die regelmatig de straat op gaan om burgers te voorzien van de feiten over drugs.

Ten zuiden van Parijs, ligt Clermont-Ferrand. Het staat bekend om haar Internationale Korte Film Festival. Het wordt omgeven door heuvels die naar het oosten ruimte maken voor de vlakte van Limagne.

Hoewel Clermont-Ferrand beeldschoon is met haar Notre-Dame-du-Port kathedraal en de beroemde, inactieve Puy de Dôme vulkaan, is ze toch geen uitzondering op de drugsepidemie. Neem bijvoorbeeld de 230 kilo cannabishars die in Marokkaanse koffers was gevonden en door de politie in beslag was genomen, of de twee mannen die op het treinstation werden gearresteerd met 1,5 kilo cocaïne in hun maag.

Om dit aan te pakken, laat de afdeling van Drugsvrije Wereld (Drug-Free World, DFW) van Clermont-Ferrand geen week voorbij gaan, zonder op de stoep van hun geliefde stad en in de nabije omgeving rond te lopen, om de Feiten over Drugs boekjes aan plaatselijke winkels te geven, die ze op hun beurt aan klanten geven. Ze zetten ook kraampjes op tijdens markten en in drukke straten waar voorbijgangers de materialen mee kunnen nemen. “Net een kind dat op Kerstmis een cadeau dat hij heel erg gewenst had opent”, zo beschrijft een Drugsvrije Wereld vrijwilliger de uitdrukking op het gezicht van een leraar toen hij het DFW Onderwijspakket in één zo’n kraampje ontdekte.

Het team gaat af op gebieden met veel drugshandel, inclusief het treinstation en de Saint-Jacques wijk, waar de immigrantenbevolking het doelwit is van drugsdealers.

Iedereen kan zich aansluiten bij DFW, zolang ze een passie hebben om hun regio te ontdoen van drugs. Dat was het geval met een vrijwilliger, een voormalig alcoholist. Nadat hij instaat was geweest zijn verslaving te overwinnen, was hij vastbesloten om te voorkomen dat anderen in dezelfde val zouden raken. Hij is bijna 70 jaar oud. Hij gaat toegewijd met boekjes in de hand van winkel tot winkel en van persoon tot persoon.

Het team gaat af op gebieden met veel drugshandel, inclusief het treinstation en de Saint-Jacques wijk, waar de immigrantenbevolking het doelwit is van drugsdealers. Ze ontmoeten mensen van elke rang en stand, politieagenten die op zoek zijn naar oplossingen, de moeder met een zoon die aan heroïne is verslaafd en die vastbesloten is hem te helpen, het gewone winkelende publiek en tieners die een “goede tijd” willen hebben. Het team heeft sinds 2017 met hulp van meer dan 1000 winkeliers, meer dan 42.000 boekjes uitgedeeld en zal doorgaan met het creëren van een drugsvrije stad, door de feiten te dissemineren.


FEITEN

FEITEN OVER ALCOHOLGEBRUIK

Het is tijd dat mensen de waarheid krijgen over alcohol. Hier zijn de feiten.

30%

VAN DE STERFGEVALLEN

door auto-ongelukken zijn het gevolg zijn alcoholgebruik

200

GEZONDHEIDS­PROBLEMEN

wereldwijd, zoals leverziekte, kanker en verwondingen, worden toegeschreven aan alcoholgebruik

4700

STERFGEVALLEN ONDER TIENERS

per jaar in de VS door alcohol, meer dan van alle andere drugs samen

80.000

DODEN IN ÉÉN JAAR

in de VS, zijn het gevolg van door alcohol gerelateerde oorzaken

17 miljoen

VOLWASSENEN

over de hele wereld zijn gediagnosticeerd met een alcoholverslaving


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee onze jeugd en de toekomst te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.