Menu background image
Synthetische drugs

WAT ZIJN SYNTHETISCHE DRUGS?

Synthetische drugs worden gemaakt met door mensen vervaardigde chemische stoffen in plaats van met natuurlijke ingrediënten.

Je kunt diverse synthetische drugs op de markt vinden, waaronder XTC, LSD en methamfetamine. Een beschrijving hierover kun je vinden in de andere boekjes van de serie De Feiten over Drugs. Dit boekje geeft je de feiten over “synthetische Marihuana” (Spice of K2), “synthetische stimulerende middelen” (Bath Salts) en een drug die bekendstaat Als “N-BOMe”. Deze synthetische drugs staan bekend als “designer drugs”.

DESIGNER DRUGS – EEN GEVAARLIJK EXPERIMENT

Om te begrijpen wat synthetische marihuana en “Bath Salts” zijn en hoe ze zijn ontstaan, moet je eerst weten wat een “designer drug” is. Een designer drug is een synthetische (chemisch gemaakte) versie van een illegale drug die enigszins veranderd is om te vermijden dat het wordt geclassificeerd als illegaal. Het is in wezen een experiment van een chemicus om een nieuwe drug te maken die legaal verkocht kan worden (via het internet of in winkels), waardoor dealers geld kunnen verdienen zonder in strijd met de wet te zijn. Aangezien wetgevers deze nieuwe chemische stoffen die op die manier gemaakt zijn ze als illegaal bestempelt, ontwikkelen fabrikanten veranderde versies om niet strafbaar te zijn. De cyclus herhaalt zich.

Sommige van de drugs worden via het internet of in bepaalde winkels verkocht (als zogenaamde “kruidensigaretten”), terwijl andere producten worden vermomd als producten die als etiket krijgen “niet voor menselijke consumptie” (zoals “kruidenmelange,” “plantenvoeding”, “Bath Salts” of “sieradenreiniger”) om de ware bedoeling te maskeren en om gezondheids- en veiligheidsregels te omzeilen.

Als gevolg van het stijgende aantal chemicaliën dat wordt ontwikkeld, hebben designer drug gebruikers geen idee van wat de verdovende middelen die ze gebruiken bevatten. Aangezien een kleine wijziging van een bekende drug in een nieuwe drug met totaal andere effecten kan resulteren – wat ook vaak gebeurt – is het voor gebruikers onmogelijk om de invloed op hun gezondheid te voorspellen van de stoffen waarmee ze experimenteren.

In de Verenigde Staten zijn er 200 tot 300 nieuwe designer drugs geïdentificeerd tussen 2009 en 2014, waarvan de meeste in China worden gemaakt.1 Meer dan 650 nieuwe designer drugs zijn Europa in de afgelopen tien jaar binnengekomen. Een aantal daarvan bevat chemicaliën die nog steeds niet geheel zijn geïdentificeerd en waarvan de effecten op het menselijk lichaam en verstand onbekend zijn.2