Menu background image
De Feiten over Drugs

ONZE DRUGSCULTUUR

Drugs maken deel uit van onze cultuur sinds het midden van de vorige eeuw. Populair gemaakt in de zestiger jaren door muziek en massamedia, dringen ze in alle delen van de maatschappij door.

Internationaal gezien gebruiken een geschatte 208 miljoen mensen illegale drugs. In de Verenigde Staten toonde de National Survey on Drug Use and Health van 2007 aan dat 19,9 miljoen Amerikanen (of 8% van de bevolking van 12 jaar of ouder) een maand voordat de survey werd gedaan illegale drugs gebruikt hadden.

Je kent waarschijnlijk zelf wel iemand die direct of indirect met drugs te maken heeft gehad.

De meest algemeen gebruikte – en misbruikte drug is alcohol. Auto ongelukken in verband met alcohol vormen de op één na grootste doodsoorzaak van tieners in de Verenigde Staten.

De meest algemeen gebruikte illegale drug is marihuana. Volgens het Wereld Drugsrapport van 2008 van de Verenigde Naties gebruikt ongeveer 4% van de wereldbevolking tussen de leeftijd van 15 en 64 marihuana.

Vandaag de dag wordt de jeugd jonger dan ooit blootgesteld aan drugs. Gebaseerd op een survey van de Centers for Disease Control uit 2007, dronken 45% van de middelbare school leerlingen van het land alcohol en 19,7% van hen rookte marihuana.

In Europa suggereren studies onder 15 en 16 jarigen dat het gebruik van marihuana schommelt van onder de 10% tot boven de 40%, met het hoogste percentage bij tieners in Tsjechië (44%), gevolgd door Ierland (39%), Groot-Brittanië (38%) en Frankrijk (38%). In Spanje en Groot-Brittanië, is het cocaïnegebruik onder de 15 en 16-jarigen 4% tot 6%. Cocaïnegebruik onder jongere mensen is gestegen in Denemarken, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Noorwegen en Frankrijk.

"Het doel in mijn bestaan was niet leven . . . het was high worden. In de loop der jaren begon ik cocaïne, marihuana en alcohol te gebruiken vanuit de misvatting dat ik daardoor mijn problemen zou kunnen ontvluchten. Het maakte alles alleen maar erger. Ik bleef maar tegen mezelf zeggen: ‘na deze laatste keer stop ik er voorgoed mee’. Maar dat gebeurde nooit.” –  John

"Het begon met wiet, toen de pillen (XTC) en LSD; ik maakte cocktails van allerlei soorten drugs, nam zelfs overdoses om de werking langer te laten duren. Op een avond had ik een 'slechte trip' . . . Ik bad en smeekte dat dit gevoel weg zou gaan, ik hoorde stemmen in mijn hoofd, begon te beven en kon zes maanden lang mijn huis niet uit. Ik werd erg teruggetrokken en had het idee dat iedereen mij in de gaten hield. Ik kon niet op openbare plekken lopen. Man! Ik kon zelfs niet eens autorijden.

“Uiteindelijk werd ik dakloos; ik woonde en sliep op straat in een kartonnen doos, en bedelde om aan mijn volgende maaltijd te kunnen komen.” – Ben