ELK KIND BEREIKEN

Darren Tessitore (midden) heeft met duizenden groepen en individuen samengewerkt, zoals deze agenten uit Massachusetts, om jongeren De Feiten over Drugs te geven.

Darren Tessitore is vastbesloten er voor te zorgen dat elk kind in de VS de Feiten over Drugs krijgt. Hij loopt dan ook niet maar wat aan te rommelen.

Toen Darren Tessitore, uit Boston, 15 was, stierven zeven van zijn vrienden door drugs of alcohol: twee tijdens een drugsgerelateerd motorongeval, vier in auto-ongelukken door rijden onder invloed, één was er doodgeschoten toen hij cocaïne probeerde te kopen en een ander was door zijn eigen doodsbange vader doodgeschoten toen hij deze aanviel in een door cocaïne veroorzaakte woedeaanval. “Ik besloot dat ik niet wilde sterven, dat ik niet diezelfde weg op wilde gaan”, zegt Tessitore. “Daarom besloot ik dat ik iets aan het drugsprobleem in de wereld wilde doen, omdat het mijn leven in zo’n grote mate heeft beïnvloed.”

Toen de Stichting voor een Drugsvrije Wereld in 2006 werd opgericht, vond Tessitore zijn doel en een manier waarop hij dat kon bereiken. “Ik wilde zorgen dat Drugsvrije Wereld in elke school in het hele land bekend is. Ik wilde ieder kind bereiken dat nu dezelfde leeftijd heeft als ik toen had.”

En dat waren geen loze woorden. Hij ging op zoek naar instellingen die hem en zijn vrienden zouden hebben kunnen bereikt voordat drugs en alcohol dat deden.

Bijna 29 procent van alle verkeersdoden in de VS kunnen in verband worden gebracht met alcoholgebruik en 16 procent kunnen met drugs in verband worden gebracht. Daarom benaderde hij eerst mensen die verkeerslessen gaven. De docenten zijn verplicht om twee tot drie uur drugsvoorlichting in hun lesplan op te nemen, dus een toegesneden versie van het De Feiten over Drugs programma zou natuurlijk passen.

Hij nam deel aan verkeersopleidingsconferenties en bood gratis materialen aan. Hij gaf lezingen en trainingsseminars. Hij werd met enthousiasme begroet. Docenten waren erop gebrand tot de jeugd door te dringen en waren blij een partner te hebben die meehielp.

“De video is vooral nuttig voor leerlingen van de middelbare school, omdat ze de informatie ontvangen van jonge volwassenen die het zelf hebben meegemaakt”, zegt een bestuurslid van de American Driver Traffic Safety Education Association (ADTSEA).

Tessitore en zijn team nemen nu deel aan elke nationale verkeersopleidingsconferentie in de VS of leveren materialen aan die conferenties. Dat zijn er achttien per jaar en ze doen dat al zeven jaar achterelkaar. Met die materialen, die tot nu toe aan meer dan 10.000 docenten zijn verstrekt, krijgen veel tieners de werkelijke feiten over drugs, voordat ze zelfs maar achter het stuur zitten.

Echter, de meeste jongeren komen lang voordat ze oud genoeg zijn om te rijden al in aanraking met drugs en Tessitore wil ze allemaal bereiken.

“Ik heb altijd met de politie samengewerkt”, zegt Tessitore. “Ze werken in scholen en hun missie is om kinderen te helpen. Ik mag dat soort mensen.”

Deze agenten zijn de schoolagenten, beëdigde ambtenaren belast met het realiseren van een veilige leeromgeving voor kinderen. En omdat schoolagenten de bijkomende taak hebben drugsvoorlichting te geven, zijn ze natuurlijk vanzelfsprekend een partner om ieder kind te bereiken.

“Als een van ons het had geweten, zouden we ze niet hebben gebruikt. En ik denk niet dat mijn vrienden dan nu dood zouden zijn geweest.”

Drugsvrije Wereld heeft de afgelopen elf jaar deelgenomen aan de jaarlijkse conferenties van de National Association of School Resource Officers (NASRO, Nationale Vereniging van Schoolagenten) en Tessitore traint nu regelmatig schoolagenten in het programma.

Een schoolagent uit Baltimore schrijft het volgende: “De afgelopen drie jaar heb ik het De Feiten over Drugs programma in mijn presentaties opgenomen. Bedankt voor uw bezoek aan ons en dat u de ogen van mijn collega schoolagenten hier in Baltimore County heeft geopend over hoe goed het De Feiten over Drugs programma werkelijk is.”

Gesterkt door de tot op heden geboekte vooruitgang en door de toegewijde vrienden die hij heeft gemaakt, is Tessitore nu vastbeslotener dan ooit: “Ik denk echt dat we drugs kunnen laten verdwijnen. Zodra iemand informatie heeft gekregen over wat drugs zijn en wat ze doen, zal hij ze niet willen gebruiken. Als een van ons het had geweten, zouden we ze niet hebben gebruikt. En ik denk niet dat mijn vrienden dan nu dood zouden zijn geweest.”


DONEER

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.