DRUGSVRIJE “CYCLORUN” VERANDERT IN EEN LAND DE HOUDING TEN OPZICHTE VAN DRUGS

De atleten vertrekken uit de stad Moravské Budějovice, met schoolkinderen die zich erbij hebben aangesloten.

Vijftien jaar achter elkaar hebben hardlopers en fietsers aan marathons meegedaan, die een drugsvrij leven ondersteunen en om bij te dragen aan een nationale daling in drugsgebruik.

De Tsjechische Republiek verdrinkt in drugs. Er wordt vermoed dat er van een bevolking van 10 miljoen mensen, tot zo’n 80.000 mensen chronische drugsgebruikers zijn. En met een volle 28 procent van de bevolking die marihuana gebruikt, waarvan meer dan 60.000 dagelijks gebruikt, staat Tsjechië aan de top van alle Europese landen wat betreft het gebruik van marihuana.

Vlastimil Špalek zag in, dat het enige echte antwoord effectieve drugsvoorlichting zou zijn. Hij besloot om persoonlijk een vuist te maken en de epidemie een halt toe te roepen. Daarbij wilde hij gebruikmaken van sport en atleten als voertuig voor zijn drugsvrije boodschap.

Zo kwam het dat in 2003 Špalek en zijn team een startschot gaven voor een nationaal evenement dat “Rennen voor een Drugsvrij Tsjechië” heette. De marathonlopers renden van stad tot stad en distribueerden De Feiten over Drugs boekjes. Toen Špalek de resultaten zag realiseerde hij zich dat jonge mensen behoefte hadden aan eerlijke informatie over drugs. Hij besloot om de reikwijdte van de campagne te vergroten door er een tweede element aan toe te voegen: fietsen. Zo werd de eerste “Cyclorun” geboren.

Dit jaar startte de 15e jaarlijkse Cyclorun in de stad Orlová en eindigde 12 dagen en 1250 kilometer later. De atleten deden 38 steden aan en bereikten meer dan 120.000 Tsjechische jongeren en burgers met de feiten over drugs. Dit is in aanvulling op zo’n 3 miljoen mensen die via kranten, tv, radio en internetmedia werden bereikt. In elke stad deden de plaatselijke ambtenaren mee door een “Zeg Nee tegen Drugs”-verklaring te ondertekenen.

Vlastimil Špalek zag in, dat het enige echte antwoord effectieve drugsvoorlichting zou zijn. Hij besloot om persoonlijk een vuist te maken en de epidemie een halt toe te roepen. Daarbij wilde hij gebruikmaken van sport en atleten als voertuig voor zijn drugsvrije boodschap.

Door jaren van hard werken, hebben ze de houding ten opzichte van drugs in het land veranderd. De regering is nu een voorstander van drugsvoorlichting en ondersteunt Drugsvrije Wereld.

En wat nog belangrijker is, het drugsgebruik in het land is gedaald. Volgens het jaarverslag van de regering is het aantal zware drugsverslaafden voor het eerst in acht jaar verminderd en ook de alcoholconsumptie van kinderen onder de 16 is gedaald.

“Dat is nou wat er echt belangrijk is”, zegt Špalek. “Ik wist dat dit programma het vermogen had ontelbare levens te redden. En dat is ook gebeurd. En daarom heb ik nooit mijn strijd tegen drugs opgegeven.”


FEITEN

WAT ER IN EEN JAAR KAN GEBEUREN
Hoeveel kunnen er in een jaar worden onderwezen? Hier zijn resultaten van Drugsvrije Wereld van de afgelopen 12 maanden.

187

ZENDERS

zenden onze drugspreventie Ze Zeiden, Ze Logen Non-profit Commercials uit, naar een geschatte 113 miljoen mensen.

5024

SCHOLEN

van over de hele wereld ontvingen Drugsvrije Wereld materialen of lezingen waarmee de mythen over drugs worden verdreven met de waarheid.

236.164

LEERLINGEN

onderwezen in De Feiten Over Drugs en empowert om te kiezen voor een drugsvrij leven.

21.119.024

BEZOEKERS

op de DrugFreeWorld.org website voor gratis en effectieve drugs­voorlichtings­materialen.

222.998.328

MENSEN

in het afgelopen jaar bereikt met de distributie van boekjes, educatieve seminars en de media.


DONEER

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.