Menu background image
Heroïne

DE DESTRUCTIEVE EFFECTEN VAN HEROÏNE

Drugs betekenen de dood. Als je niets doet om er vanaf te komen, ga je eraan dood. Verslaafd zijn aan drugs is hetzelfde als gevangen zitten. In het begin denk je dat drugs je vrienden zijn (het lijkt alsof ze je helpen om te ontsnappen aan de dingen of de gevoelens die je dwars zitten). Maar al snel komt het moment waarop je ’s morgens wakker wordt en alleen nog maar aan drugs denkt.

“Je hele dag wordt besteed aan het vinden of gebruiken van drugs. Je bent de hele middag high. ‘s Avonds slaap je in met behulp van heroïne. En dat is het enige waarvoor je leeft. Je zit in een gevangenis. Je slaat met je hoofd tegen de muur, non-stop, maar het helpt allemaal niets. Uiteindelijk wordt deze gevangenis je graf.” – Sabrina

 


DIRECTE SCHADE: De beginnende effecten van heroïne bestaan uit een opkomende sensatie – een “opvlieger”. Dit gaat vaak gepaard met een warm gevoel van de huid en een droge mond. Soms kan overgeven of sterke jeuk een van de eerste reacties zijn.

Nadat deze eerste effecten zijn vervaagd, wordt de gebruiker gedurende enkele uren suf en slaperig. De primaire lichaamsfuncties, zoals ademhaling en de hartslag, vertragen.

Binnen een paar uur nadat de effecten van de drug zijn afgenomen, begint het lichaam te hunkeren naar meer drugs. Als de verslaafde geen nieuwe shot krijgt zal hij afkickverschijnselen gaan ervaren. Afkicken houdt onder meer in dat extreme fysieke en mentale verschijnselen optreden die worden ervaren wanneer het lichaam de volgende dosis heroïne niet krijgt. Afkickverschijnselen zijn onder meer: rusteloosheid, pijn in de botten, diarree, overgeven en hevige verwarringen.

De intense roes die een gebruiker wil hebben, duurt maar een paar minuten. Als hij blijft gebruiken, dan moet hij de hoeveelheid van de drug steeds opvoeren om zich alleen maar “normaal” te voelen.

Gevolgen op korte termijn

  • “Opvliegers”
  • Vertraagde ademhaling
  • Vertroebeld mentaal functioneren
  • Misselijkheid en overgeven
  • Verdoofd gevoel; dufheid
  • Hypothermie (onderkoeling, lichaamstemperatuur lager dan normaal)
  • Coma of de dood (als gevolg van overdosis)