Menu background image
Alcohol

DE JONGSTE SLACHTOFFERS

Wanneer zwangere vrouwen alcohol drinken, komt het via hun bloedsomloop, door de placenta, terecht in het ongeboren kind.

Alcohol kan het ongeboren kind tijdens alle stadia van de zwangerschap beschadigen, maar het ernstigst in de eerste paar maanden. Er bestaat een groot risico op alcohol gerelateerde geboorteafwijkingen zoals groeistoornissen, gezichtsafwijkingen en schade aan de hersenen en het zenuwstelsel.

Photo credit: Lisa Grissinger

Een spoor van vernieling

Alcohol heeft de afgelopen decennia diverse levens gekost van veelbelovende artiesten, musici en schrijvers. Hieronder een paar namen:

- Overmatig alcoholgebruik resulteerde in de dood van Led Zeppelin’s drummer John “Bonzo” Bonham, bekend van zijn drumsolo “Moby Dick”. Hij werd tijdens de repetities voor hun volgende tour, na een nacht stevig zuipen, dood aangetroffen, gestikt in zijn braaksel.

Gitarist van Def Leppard. Een zware drinker die in zijn huis in Londen overleed na het nemen van een dodelijke combinatie van alcohol en drugs.

Amerikaans muzikant en drummer van The Byrds. Na drie decennia van overmatig alcoholgebruik, overleed hij aan leverfalen.

Zanger van de Schotse Rockband Sweet. Door zijn drankprobleem verliet hij de band in 1978; hij keerde jaren later weer terug bij de band maar de drank had zoveel schade aan zijn gezondheid toegebracht dat hij in 1997 aan leverfalen overleed.

Brits acteur, met name bekend voor zijn rollen in Oliver!, Women in Love, The Three Musketeers en Gladiator. Hij overleed tijdens een pauze aan een hartaanval tijdens de filmopname van Gladiator. Na het drinken van drie flessen rum, acht glazen bier en een aantal dubbele whisky’s, was hij compleet van de wereld.