3.1 Lees het boekje

Lees: Waar tref je het aan?

WAAR KUN JE HET AANTREFFEN?

Jammer genoeg zijn Ritalin en soortgelijke “hyperactiviteit” middelen bijna overal verkrijgbaar. Als middelbare scholier of student, zijn er waarschijnlijk grote voorraden bij de hand, met “pushers” (je medestudenten) die maar al te graag aan jou willen verdienen.

Bron van de afbeeldingen: istockphoto.com/Matty Symons
In sommige scholen gebruikt bijna 20% van de studenten dit middel regelmatig. De Drug Enforcement Agency (het Amerikaanse Bureau voor Wetshandhaving betreffende Drugs) ontdekte dat in veel scholen meer van deze middelen te krijgen waren dan in de plaatselijke apotheek.

Waarom is het zo gebruikelijk? Voor een “vriend” is het maar al te gemakkelijk om een paar voorgeschreven pillen van zijn broertje te pakken en die dan voor 5 Euro per stuk te verkopen. Of een scholier die graag een “snelle fix” wil, vertelt iemand van het medisch personeel op school (vooral in de VS) dat hij een “studieprobleem” heeft en zich “niet kan concentreren”. Hij krijgt een recept, slaat de pillen in voor toekomstig gebruik, en deelt de rest uit aan zijn vrienden.

Ook al verbiedt de wet de onbelemmerde distributie van dit krachtige stimuleringsmiddel,1 de droevige waarheid is dat deze stoffen bijna overal verkrijgbaar zijn. Kiddie Cocaïne, zoals het ook wel genoemd wordt, wordt als snoepjes uitgedeeld.

“De symptomen van een naderende overdosis beginnen zich voor te doen. De persoon wordt zeer hyper, hyper-gevoelig, hyper-alert, met zeer intense stemmingswisselingen. Het is krankzinnig.” – Jake

  1. 1. stimuleringsmiddel: een middel dat het energieniveau en de alertheid direct doet toenemen, maar gepaard gaat met het oplopen van de bloeddruk, verhoogde hartslag en versnelde ademhaling.