3.6 Lees het boekje

Lees: Ritalin leidt tot andere drugs

RITALIN LEIDT TOT ANDERE DRUGS

HET VERHAAL VAN KURT:
De rocklegende Kurt Cobain begon met Ritaline toen hij zeven jaar oud was. De weduwe van Kurt, Courtney Love, vond dat deze drug later leidde tot zijn gebruik van sterkere drugs. In 1994 pleegde hij met een jachtgeweer zelfmoord. Courtney Love kreeg als kind ook Ritaline voorgeschreven. Zij beschrijft haar ervaring hiermee als volgt: “Als je kind bent en je krijgt deze drug die je een kunstmatig gevoel van opgewektheid (euforie) geeft, waar ga je dan op over als je volwassen bent?”

Een onderzoek van het National Institute on Drug Abuse (Nationale Instituut voor Drugsgebruik) toonde aan dat gebruikers van Ritalin en verwante medicijnen “het hoogste percentage cocaïne gebruik vertoonden”.

Omdat een tolerantie wordt opgebouwd, kan het gebruik van Ritalin ertoe leiden dat de gebruiker op sterkere drugs overgaat om dezelfde high te bereiken. Wanneer de effecten beginnen af te zwakken, kan iemand op sterkere medicijnen of drugs overgaan om zichzelf te bevrijden van de ongewenste situatie die hem er in het begin toe had bewogen om met het gebruik van medicijnen te beginnen.

Ritalin zelf brengt de persoon niet tot andere drugs: mensen gebruiken drugs om van ongewenste situaties of gevoelens af te komen. De drug verbergt de problemen voor een tijdje – gedurende de periode waarin de gebruiker onder invloed is. Als de “high” afneemt komt de ongewenste aandoening of situatie sterker terug dan voorheen. De gebruiker kan dan mogelijk op een andere drug overgaan omdat Ritalin “niet meer werkt”.

Een onderzoek onder 500 scholieren over een periode van twintig jaar, bracht aan het licht dat degenen die Ritalin of aanverwante medicijnen gebruikten, een grotere kans hadden om later in hun leven cocaïne en andere stimulerende middelen te gaan gebruiken.

Volgens een onderzoek uit 2005, hebben tieners die verslaafd zijn aan stimulerende middelen en andere medicijnen op recept, een twaalf maal zo grote kans om heroïne te gaan gebruiken, een vijftien maal zo grote kans om XTC te gaan gebruiken en een twintig maal zo grote kans om cocaïne te gaan gebruiken, in vergelijking met tieners die niet verslaafd zijn aan dergelijke medicijnen.

VEEL GEBRUIKTE RECHTVAARDIGINGEN (TRAP ER NIET IN):

Er zijn veel rechtvaardigingen voor het gebruiken van deze sterk werkende drug. Herken ze voor wat ze zijn – leugens!

  • Iedereen gebruikt het.
  • Het is alleen maar om te kunnen studeren.
  • Mijn broer neemt het voor een leerstoornis, dus zo erg kan het niet zijn.
  • Het is niet verslavend.
  • Je kunt het onder controle houden. Je hoeft het niet opnieuw te gebruiken als je niet wilt.

Laat anderen je niet in de val lokken, ook je vrienden niet.