ZUID-AFRIKA’s POLITIE PAKT MISDAAD BIJ DE WORTEL AAN

Politieagenten in Gauteng in Zuid-Afrika houden trots hun certificaten omhoog na het voltooien van het drugsonderwijsspecialist-programma.

Opleiding geeft de Zuid-Afrikaanse Politie Dienst een manier om drugs en misdaad in het land te verminderen door jongeren te bereiken voordat drugs dat doen.

De South African Police Service (SAPS, Zuid-Afrikaanse Politie Dienst) heeft geen kleine taak. Volgens de Zuid-Afrikaanse Central Drug Authority, valt het land “onder de top 10 gebruikers van narcotica en alcohol in de wereld, twee keer dat van de mondiale norm”. En ze beginnen jong. De gemiddelde leeftijd waarop ze met drugs beginnen te experimenteren is 12 – en de trend is dat het op zelfs nog jongere leeftijd begint.

De nationale SAPS wilde dat veranderen, te beginnen met de provincie Gauteng, het thuis van de twee grootste steden in het land – Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad, en Johannesburg, de dichtstbevolkte stad. Gauteng staat ook op de tweede plaats onder alle Zuid-Afrikaanse provincies wat betreft drugsgerelateerde criminaliteit en staat op de eerste plaats wat betreft ongelukken door rijden onder invloed. SAPS wist dat om een echte verandering te creëren, ze bij het begin moesten beginnen. Ze moeten jongeren bereiken voordat drugs dat doen, zodat ze drugsgerelateerde misdaad kunnen tegenhouden aan de vraagkant van het probleem. Waarom zou je ze arresteren als je ze van tevoren kunt voorlichten over de werkelijke schade die drugs veroorzaken?

SAPS vond de ideale partner om dit te bereiken in de Stichting voor een Drugsvrije Wereld in Zuid-Afrika. Het begon in het begin van 2018, toen een brigadier van het politiebureau Parkview in Johannesburg kennismaakte met het programma. Ze zette een trainingsprogramma op voor haar politieagenten. Dit werd gevolgd door een presentatie van het programma voor het Community Police Forum (CPF) van het politiebureau Katlehong in Gauteng. De CPF is een deel van de politie dat zich richt op effectievere misdaadbestrijding, waardoor er minder angst is voor criminaliteit, waardoor er een verbeterde kwaliteit van leven is en waardoor de service en het nut van de politie worden vergroot. Die doelen worden bereikt door de politie en de gemeenschap nauw te laten samenwerken. Dus ging de opleiding van de politie om Drugsvrije Wereld te implementeren in Gauteng van start.

En die agenten gingen direct aan het werk, ze gingen naar scholen en naar hun gemeenschap. De agenten in Krugersdorp bijvoorbeeld, gaven nadat ze waren opgeleid, in één week drugsonderwijslezingen aan 3000 leerlingen.

Maar met een bevolking van 12 miljoen was er een meer systematische benadering nodig. Daarom, gebaseerd op de kennis uit de seminars, werd een drugsonderwijsspecialist-programma opgezet om politieagenten te onderwijzen in alle vaardigheden die ze nodig hebben om effectief drugsonderwijs te geven.

Met de steun van kolonel Mpho Annah Mofokeng, de Human Resource Officer van de provinciale SAPS, begon de opleiding in alle ernst. De Scientology Kerk van Johannesburg-Noord diende als een perfecte ontmoetingsplek, en groepen van 50 politieagenten werden door het programma gehaald.

Die agenten gingen direct aan het werk, ze gingen naar scholen en naar hun gemeenschap. De agenten in Krugersdorp bijvoorbeeld, gaven nadat ze waren opgeleid, in één week drugsonderwijslezingen aan 3000 leerlingen.

Onder de studenten waren agenten van de K9-eenheid, van de ‘Vliegende Brigade’-eenheid en gewone agenten die hun dagelijkse ronden doen. Afgestudeerden van het programma gingen direct op pad en leverden. Onder hen bevonden zich hoofdagent Ramafamba van de Sociale Misdaadpreventie Eenheid die een lezing over drugs gaf aan 900 tieners en hoofdagent Salinda die seminars gaf in een katholiek kindertehuis.

In totaal werden 2031 hoofd- en wijkagenten opgeleid die daarna meer dan 60 evenementen hielden en zo meer dan 130.000 mensen bereikten. Ze leverden in elke gemeente in de provincie Gauteng.

De effecten werden in de hele regio gevoeld. Drugsgerelateerde misdaad daalde 16 procent in Daveytown, een township in de grootstedelijke gemeente Ekurhuleni, 19 procent in Pretoria en 30 procent in het township Tembisa.

Omdat de pilot een gigantisch succes was, gaf SAPS goedkeuring voor de opleiding van 10.000 politieagenten om het gezicht van Zuid-Afrika werkelijk te veranderen. “We moeten de houding veranderen”, zegt kolonel Mofokeng. “Mensen sterven aan drugs, en dat kunnen we veranderen. Dus moeten we het veranderen.”


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.