Medicijnmisbruik

VOORGESCHREVEN MEDICIJNEN: WAT JE ER NIET OVER WEET

Vanwege de kans op misbruik en verslaving vallen veel van de medicijnen die je op doktersvoorschrift kunt krijgen binnen dezelfde categorie als opium en cocaïne. In deze categorie vind je ook Ritalin, Dekstroamfetamine (stimuleringsmiddel) en de pijnstillers Oxycodon, Pethidine en Sevredol.

Veel van de straatdrugs werden ooit voorgeschreven door doktoren en psychiaters, maar werden later verboden omdat ze zo gevaarlijk waren. Voorbeelden van dit soort drugs zijn heroïne, cocaïne, LSD, methamfetamine en ecstasy.

Misbruik van voorgeschreven medicijnen kan nog gevaarlijker zijn dan het gebruik van (illegale) drugs. De krachtige invloed van sommige van deze synthetische stoffen zorgen voor een verhoogd risico op overdosis. Dit geldt voornamelijk voor Oxycodon en soortgelijke pijnstillers want het aantal doden door overdosis van deze middelen verdubbelde over een periode van vijf jaar.

Maar weinig mensen realiseren dat het distribueren of verkopen van voorgeschreven medicijnen (door iemand anders dan een dokter), een vorm van drugsdealen is en net zo illegaal als het verkopen van heroïne en cocaïne is, waar hoge boetes en gevangenisstraf op staan. Als de drugsdeals leiden tot de dood of ernstig lichamelijk letsel, kan in de VS de dealer levenslang krijgen.

Soorten voorgeschreven medicijnen die misbruikt worden

Voorgeschreven medicijnen die recreatief worden gebruikt zijn hoofdzakelijk onder te verdelen in de volgende categorieën:

1. Kalmeringsmiddelen: Deze medicijnen werken op het centraal zenuwstelsel en vertragen de werking van de hersenen. Dit zijn kalmeringsmiddelen (om iemand kalm en slaperig te maken) en verdovende middelen (bedoeld om spanningen en angsten af te laten nemen).

2. Opium- en morfine derivaten: 1In het algemeen aangeduid als pijnstillers, deze middelen bevatten, opium of opium-achtige stoffen en worden gebruikt om pijn te verlichten.

3. Stimulerende middelen: het soort middel dat het energieniveau en de alertheid van iemand doet toenemen, maar wat ook de bloeddruk, hartslag en snelheid van het ademen verhoogt.

4. Antidepressiva: psychiatrische medicijnen die depressie zouden moeten behandelen.

  1. 1. derivaat: een chemische stof die gevormd wordt uit een soortgelijke stof.