Pijnstillers

WAT ZIJN PIJNSTILLERS?

Voorgeschreven pijnstillers zijn krachtige medicijnen die verhinderen dat die zenuwsignalen, die we ervaren als pijn, worden doorgegeven via het zenuwstelsel. De meeste pijnstillers stimuleren ook een deel van de hersenen dat maken heeft met plezier. Dus naast het feit dat ze de pijn blokkeren, maken ze iemand ook “high”.

De krachtigste pijnstillers die op recept verkrijgbaar zijn, worden opiaten genoemd, wat opiumachtige1 samenstellingen zijn. samenstellingen. Zij worden zodanig gefabriceerd dat ze op dezelfde manier inwerken op het zenuwstelsel zoals heroïne en andere uit papaver gewonnen drugs. De meest gebruikte pijnstillers die opium bevatten zijn onder andere oxycodone, hydrocodone, meperidine, hydromorfone en propoxyfene.

Oxycodone is het gemakkelijkst te misbruiken en is het gevaarlijkst. Het is net zo krachtig als heroïne en werkt op dezelfde manier op het zenuwstelsel. Oxycodone wordt onder vele merknamen verkocht, zoals Percodan, Endodan, Roxiprin, Percocet, Endocet, Roxicet en OxyContin. Het is in tabletvorm verkrijgbaar.

Hydrocodone wordt in combinatie met andere chemische stoffen gebruikt en is op recept als pijnstiller verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules en siroop. Merknamen zijn onder meer Anexsia, Dicodid, Hycodan, Hycomine, Lorcet, Lortab, Norco, Tussionex en Vicodin. De verkoop en productie van deze medicijnen is in de laatste jaren aanzienlijk gestegen, evenals het gebruik en het illegale gebruik ervan.

Meperidine (merknaam Demerol) en hydromorphone (Dilaudid) komen in pilvorm en propoxyphene (Darvon) in capsulevorm voor, echter van alle drie is bekend dat ze fijngestampt en geïnjecteerd, gesnoven of gerookt worden. Darvon, die al vanaf 2005 in de UK verboden is, schaart zich onder de top tien drugs die genoemd zijn in drugsmisbruik gerelateerde dodengevallen in de VS. Dilaudid, dat acht keer sterker is dan morfine wordt vaak “apothekersheroïne” genoemd.

“Op 20-jarige leeftijd raakte ik verslaafd aan een narcoticum,2 wat begon met een recept na een operatie. In de weken erna [de operatie] gebruikte ik het medicijn oraal en daarnaast, door het doseringsapparaatje kapot te maken, kon ik het snuiven of slikken. Het kan ook geïnjecteerd worden waardoor het een effect geeft dat op het spuiten van heroïne lijkt. De lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn niets minder dan folterende pijn.” – James

  1. 1. opium: gummi extract van opium.
  2. 2. narcoticum: een drug die het centrale zenuwstelsel (hersenen en de ruggenmerg) aantast, die duizeligheid, gebrek aan coördinatie en bewusteloosheid kan veroorzaken.


GEBRUIKTE BENAMINGEN

PIJNSTILLERS: Generieke Naam OxyCodon Propoxyphene Hydromorphone Meperidine Hydrocodone Merknaam OxyContin Percodan Percocet Roxiprin Roxicet Endodan Endocet Anexsia Dicodid Hycodan Hycomine Lorcet Lortab Norco Tussionex Vicodin Darvon Dilaudid Demerol Gebruikte benamingen Oxy 80s oxycotton oxycet hillbilly heroïne percs perks pijnstiller vikes hydros pinks footballs pink footballs yellow footballs 65’s Ns Juice, dillies drug street heroïne demmies pijnstillers