XTC

WAT IS XTC?

Bron van de afbeeldingen: stockxpert.com

XTC werd oorspronkelijk ontwikkeld door het farmaceutisch bedrijf Merck in 1912. In zijn oorspronkelijke vorm stond het bekend als “MDMA”. Het werd in 1953 gebruikt door het leger van de Verenigde Staten bij testen met psychologische oorlogvoering, en kwam vervolgens in de 60-er jaren van de vorige eeuw opnieuw boven water als een medicatie om “remmingen te verminderen” in psychotherapie.1 MDMA werd pas vanaf de 70-er jaren van de vorige eeuw gebruikt als partydrug.

In het begin van de 80-er jaren van de vorige eeuw werd MDMA gepromoot als “het meest flitsende chemische middel in de voortdurende zoektocht naar geluk” en de “erbij horen drug” voor veel weekendfeestjes. In 1984 was MDMA nog steeds legaal. Het werd verkocht onder de merknaam XTC, maar vanaf 1985 werd de drug om veiligheids-redenen verboden.

Sinds de late 80-er jaren van de vorige eeuw is XTC een alomvattende “marketing” term voor drugsdealers die “XTC-achtige” drugs verkopen, die in feite mogelijk weinig of überhaupt geen MDMA bevatten. En terwijl MDMA zelf schadelijke effecten kan veroorzaken, kan, wat tegenwoordig XTC wordt genoemd, een grote verscheidenheid aan substanties bevatten – van LSD, cocaïne, heroïne, amfetamine en methamfetamine, tot rattengif, cafeïne, hondenontwormingsmiddelen, etc. Ongeacht de leuke logo's die dealers op hun pillen zetten, is dit wat XTC in het bijzonder gevaarlijk maakt; een gebruiker weet nooit echt wat hij inneemt. De gevaren worden groter als gebruikers de dosis verhogen, in het streven naar een vroegere toestand van high zijn, niet wetend dat ze een volledig andere combinatie van drugs nemen.

XTC wordt gewoonlijk aangeboden in pilvorm, maar kan ook worden geïnjecteerd en op andere manieren worden ingenomen. Vloeibare XTC is feitelijk GHB, een onderdrukker van het zenuwstelsel – een substantie die ook kan worden aangetroffen in afvoerpijpontstopper, vloerafbijtmiddel en ontvettingsmiddelen.

  1. 1. remmingen: ideeën of regels die iemand ervan weerhouden om iets te doen.


GEBRUIKTE BENAMINGEN

Ecstasy Adam Cadillac Discokoekjes Duifjes Clarity Echoes E Elephants Eve Hug Drug Liefdespil Love Drug Lover’s speed Smarties Snowball X XE XTC