3. Lees het boekje

Lees: Misbruik van voorgeschreven pijnstillers

MISBRUIK VAN VOORGESCHREVEN PIJNSTILLERS

Hoewel het gebruik van veel straatdrugs in de VS licht afneemt, neemt het misbruik van voorgeschreven medicatie juist toe. In 2007 gebruikten 2,5 miljoen Amerikanen voor het eerst voorgeschreven medicatie, terwijl er 2,1 miljoen mensen waren die marihuana voor het eerst gebruikten.

Onder jongeren is voorgeschreven medicatie de meest algemeen gebruikte drug naast marihuana, en bijna de helft van de jongeren die misbruik maakt van voorgeschreven medicatie gebruikt pijnstillers.

Waarom grijpen zoveel jongeren naar voorgeschreven medicatie om high te worden?

Volgens een onderzoek denkt bijna 50% van de jongeren dat voorgeschreven medicatie veel veiliger is dan straatdrugs.

Wat de meeste van deze jongeren niet weten is wat voor risico ze nemen met deze sterke en bewustzijnsveranderende medicatie. De gevolgen op de lange termijn van het gebruik van pijnstillers kan leiden tot afhankelijkheid, zelfs voor mensen bij wie ze voorgeschreven zijn voor een lichamelijke toestand. Ze zullen uiteindelijk in de val van verslaving lopen.

In sommige gevallen komen de gevaren van deze pijnstillers niet aan het licht totdat het te laat is. In 2007 bijvoorbeeld, zorgde misbruik van het medicijn Fentanyl voor meer dan 1000 doden. Het medicijn bleek dertig tot vijftig keer sterker te zijn dan heroïne.