INTERNATIONALE STATISTIEKEN

Voor degenen die in 2007 voor het eerst drugs gebruikten, waren de populairste drugs marihuana en voorgeschreven pijnstillers – elk door ongeveer een even groot aantal Amerikanen van 12 jaar en ouder gebruikt. Het niet-medisch gebruik van pijnstillers nam met 12% toe.

Eén op de tien eindexamenkandidaten in de VS heeft toegegeven misbruik te maken van voorgeschreven pijnstillers.

Het onnodig gebruik van pijnstillers beslaat driekwart van het misbruik van voorgeschreven medicijnen. In de VS is de pijnstiller hydrocodon het meest gebruikte medicijn dat voor andere doeleinden dan waar het voor dient gebruikt wordt.

Methadon, voorheen gebruikt bij de behandeling van verslaving, wordt tegenwoordig door artsen gebruikt als pijnstiller. Het was in 2007 alleen al in Florida de oorzaak van 785 doden.

Misbruik van medicatie op recept komt ook in toenemende mate voor bij oudere Amerikanen, voornamelijk bij medicatie voor angststoornissen, zoals Xanax en pijnstillers als OxyContin.

Er wordt geschat dat tienduizenden mensen in Groot-Brittannië verslaafd zijn aan pijnstillers als Solpadeine en Neurofen Plus.

Doktoren en specialisten rapporteren dat voorgeschreven medicatie een van de moeilijkste verslavingen is om van af te komen.