3.6 Lees het boekje

Lees: Een weg vol risico's

EEN WEG VOL RISICO'S

Sommige kinderen roken sigaretten en drinken alcohol al op zeer jonge leeftijd. Tegen de tijd dat ze van de middelbare school komen, heeft bijna 40% van de tieners marihuana geprobeerd. Sommige gaan later op meer verslavende middelen over.

We kunnen niet aannemen dat alle kinderen die vandaag marihuana roken, de heroïneverslaafden van morgen zullen zijn. Maar het gevaar is wel aanwezig. Langlopend onderzoek onder leerlingen van het voortgezet onderwijs heeft aangetoond dat maar weinig jonge mensen andere drugs gebruiken zonder dat ze eerst marihuana hebben geprobeerd. Zodra iemand de “roes” die hij in het begin had niet meer kan bereiken, begint hij het gebruik van de drug op te voeren of gaat hij naar iets sterkers uitkijken.

Laten we de realiteit onder ogen zien.

Kinderen komen steeds vaker in contact met drugs.

Een Nationaal Onderzoek over Drugsgebruik en Gezondheid van 2007 laat zien dat meer dan 9,5% van de jongeren in de VS tussen 12 en 17 jaar gebruikers van illegale drugs waren. In 2008 rapporteerde het Nationaal Centrum voor Verslaving en Gebruik van Verdovende Middelen van de Columbia Universiteit dat het dagelijkse gebruik van marihuana onder universiteitsstudenten zich verdubbeld had, en dat gebruik van cocaïne en heroïne eveneens toenam.

Volgens het Bureau voor Drugs en Misdaad van de VN gebruikten in 2008 naar schatting 16 miljoen mensen wereldwijd opiaten: opium, morfine, heroïne en synthetische opiaten.

HET NIEUWE GEZICHT VAN HEROÏNE

Het imago van een lusteloze jonge heroïneverslaafde die in een vieze, donkere steeg in elkaar zakt, is verouderd. Vandaag de dag kan de verslaafde twaalf jaar oud zijn, videospelletjes spelen en graag naar moderne muziek luisteren. Hij kan intelligent zijn, er stijlvol uitzien, en geen van de gewone kenmerken van heroïnegebruik vertonen, zoals naaldprikken op zijn arm.

Heroïne is vandaag de dag verleidelijker dan ooit, want het is in verschillende vormen verkrijgbaar die gemakkelijker te gebruiken en goedkoper zijn. In de VS is tussen 1995 en 2002 het aantal tieners in de leeftijd van 12 tot 17 jaar, dat tijdens hun leven heroïne gebruikte, met 300 procent toegenomen.

Een jongere die zich wel twee keer zal bedenken om een naald in zijn arm te steken, zal dezelfde drug gemakkelijker en sneller roken of snuiven. Dit wordt ten onrechte als een geruststelling beschouwd want het geeft het idee dat er minder risico is. De waarheid is dat heroïne in al zijn vormen gevaarlijk en verslavend is.