3.5 Lees het boekje

Lees: “Ik probeer het gewoon een keertje.”

“IK GA HET ALLEEN MAAR ÉÉN KEER PROBEREN.”

Waarschuwing: Zelfs één dosis heroïne kan iemand al op weg naar verslaving helpen.

Veel mensen die met heroïne experimenteren, denken: “Ik probeer het gewoon één of twee keer. Ik kan er altijd mee stoppen.” Maar wie die weg inslaat, komt er al gauw achter dat het bijna onmogelijk is om terug te keren. Luister maar naar de woorden van Sam, een 15-jarige verslaafde: “Als je voor het eerst spuit, zul je waarschijnlijk overgeven en walging voelen, maar je zult het al snel weer proberen. Het zal als een bezetene aan je vast blijven plakken. De roes van een shot en de drang om er meer van te hebben, alsof je niet zonder kan leven, zo zal het je in zijn greep houden.”

Het risico van verslaving is niet het ergste gevolg van het experimenteren met heroïne. Jim was 21 jaar en bracht zijn avonden gewoonlijk door, door bier te drinken met vrienden. Hij had al geëxperimenteerd met heroïne, dus toen vrienden hem een lijntje aanboden, accepteerde hij dat. Een kwartier nadat hij het had opgesnoven, ging hij van zijn stokje en raakte in een diepe coma die meer dan twee maanden duurde. Nu is hij aan een rolstoel gekluisterd, hij kan niet schrijven en is nauwelijks in staat om te lezen. Welke dromen en ambities hij ook had, ze zijn verleden tijd.

Ironisch genoeg stierf David Sorrenti – de modefotograaf wiens werk synoniem was met “chique heroïne” – op twintigjarige leeftijd aan een overdosis heroïne.

Bron van de afbeeldingen: met dank aan Francesca Sorrenti

De HEROÏNE “Look”

Er was een tijd dat mensen bang waren voor heroïne. Maar recent probeerden sommige mensen ook om heroïnegebruik “in de mode” te laten komen.

In de afgelopen tien jaar werd in populaire tijdschriften en modekringen reclame gemaakt voor de “heroïneverslaafde look” – lege gezichtsuitdrukking, wasachtige huid, donkere kringen onder de ogen, ingevallen wangen, supermager lichaam, vettig haar – als zijnde “chic”.

Net zoals popsterren in de jaren zestig geholpen hebben LSD populair te maken, hebben bepaalde modeontwerpers, fotografen en reclamemensen van tegenwoordig, een hele generatie van jonge mensen beïnvloed door heroïnegebruik in tijdschriften en videoclips af te beelden als “in de mode” en zelfs “gewenst”.