3.1 Lees het boekje

Lees: Internationale statistieken

INTERNATIONALE STATISTIEKEN

Onderzoek toont aan dat in Europa ongeveer de helft van de vaste discoklanten cocaïne heeft gebruikt.

Cocaïne is de op een na meest gesmokkelde drug ter wereld. De recentste statistieken laten een stijging in inbeslagname van cocaïne zien tot een hoeveelheid van 756 ton. De grootste hoeveelheden worden onderschept in Zuid-Amerika, gevolgd door Noord Amerika.

Volgens het Europese Centrum voor Drugs en Drugsverslaving is cocaïne ook de op een na meest gebruikte drug in Europa. Onder jonge mensen (15 tot 34 jaar) hebben er naar schatting 7,5 miljoen op zijn minst één keer in hun leven cocaïne gebruikt: het afgelopen jaar 3,5 miljoen en de afgelopen maand nog eens 1,5 miljoen.

In de Verenigde Staten wordt in het jaarlijkse onderzoek naar druggebruik en gezondheid vermeldt dat 35,3 miljoen Amerikanen van 12 jaar en ouder lieten weten dat ze cocaïne gebruikt hadden. Onder jongeren van 18 tot 25 jaar was het gebruik het afgelopen jaar 6,9 procent. Uit het rapport van het Nationale Instituut tegen Drugmisbruik bleek dat onder middelbare scholieren 8,5 % tijdens hun schoolperiode cocaïne hebben gebruikt.

In de Verenigde Staten blijft cocaïne de meest voorkomende drug in rapporten van de Drug Abuse Warning Network van eerste hulp posten in ziekenhuizen. Er werden in 2005 448.481 bezoeken aan de eerste hulp gerapporteerd waar cocaïne in het spel was.

“Een vriend van mij was vier jaar lang aan de drugs, waarvan drie jaar aan harddrugs zoals cocaïne, LSD, morfine en vele psychiatrische pillen en pijnstillers. Hij nam gewoon alles wat hij te pakken kon krijgen. Hij klaagde de hele tijd over vreselijke pijnen door zijn hele lichaam en het ging steeds slechter met hem totdat hij uiteindelijk naar een dokter ging.

De dokter zei tegen hem dat er niets meer voor hem gedaan kon worden en dat hij niet lang meer te leven had, omdat zijn lichaam in zo’n slechte conditie verkeerde. Binnen enkele dagen was hij dood. ” – Dwayne