MOLLY – EEN ONSCHULDIG KLINKENDE DRUG – HEEFT RAMPZALIGE EN DODELIJKE BIJWERKINGEN

Molly or Ecstasy Tablets
Molly Drug
MDMA, die gezien wordt als een partydrug, en ook wel Molly of xtc heet, wordt gewoonlijk in tabletvorm genomen (rechtsboven) of in capsulevorm (rechtsonder).

Molly, een variëteit van de drug MDMA, die ook soms xtc wordt genoemd, helpt je zodat je de hele nacht kunt feesten, maar hij kan ook gewoon je dood tot gevolg hebben.

Molly is een alternatieve naam voor MDMA – een afkorting van de chemische naam 3,4-methylenedioxy-methamfetamine, een synthetische drug die vergelijkbaar is met een stimulerend middel en hallucinogeen samen. Hij veroorzaakt toegenomen energie, en toegenomen gevoelens van plezier, emotionele warmte en vervormde waarneming van de zintuigen en van het gevoel van tijd.

MDMA, een poeder of kristallen met een gebroken witte kleur, blijft niet goed bij elkaar zitten in een pilvorm, dus bevat xtc, dat als pil wordt verkocht, vulstoffen om de pilvorm te behouden. Maar ‘Molly’, een afkorting van ‘moleculair’, de bijnaam van de ‘zuivere’ vorm van MDMA, komt gewoonlijk in een capsule, waarin het poeder zonder vulstof zit. Echter, Molly is allesbehalve zuiver. Hij wordt vaak vermengd met andere drugs, zoals synthetische badzouten, cocaïne, meth en Ritalin. Dit leidt tot gevaarlijke en soms dodelijke bijwerkingen. In een periode van vier jaar bevatte slechts 13 procent van de in beslag genomen Molly in de staat New York, uitsluitend MDMA.

Molly is allesbehalve zuiver. Hij wordt vaak vermengd met andere drugs, zoals synthetische badzouten, cocaïne, meth en Ritalin. Dit leidt tot gevaarlijke en soms dodelijke bijwerkingen.

Molly stimuleert drie chemicaliën in de hersenen: dopamine, die meer energie veroorzaakt; noradrenaline, die de hartslag en bloeddruk verhoogt; en serotonine, die invloed heeft op de stemming, eetlust en slapen. De effecten duren drie tot zes uur en kunnen bestaan uit misselijkheid, spierkrampen, wazig zicht, koude rillingen en zweten. In de week daarna kan de gebruiker geïrriteerdheid ervaren, agressie, depressie, slaapproblemen, angsten, geheugen- en aandachtsproblemen, verminderde eetlust en verminderde interesse in en plezier van seks.

Een hoge dosis MDMA kan leiden tot een piek in de lichaamstemperatuur die kan resulteren in lever-, nier- of hartfalen of zelfs de dood.

Hoewel de drug in 1912 ontwikkeld werd door een Duits farmaceutisch bedrijf als eetlustonderdrukker, werd hij in de jaren 1970 populair toen psychiaters hem zonder klinische proeven of goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in psychotherapie begonnen te gebruiken. Vanwege de euforische en hallucinogene effecten werd hij al snel populair in het nachtleven. De FDA labelde MDMA in 1985 als een illegale drug zonder ook maar één enkel geneeskrachtig effect.


FEITEN

DRUGSGERELATEERDE MISDAAD

Het is onweerlegbaar dat drugsgebruik en criminaliteit met elkaar in verband staan. Hier zijn als voorbeeld Amerikaanse cijfers:

#1

DRUG

die in het lichaam van arrestanten werd aangetroffen was marihuana

$1

BILJOEN

is de geschatte economische impact van drugsgebruik in één jaar voor de VS

18

PROCENT

van alle federale gevangenen in de VS gingen naar de gevangenis voor een misdaad die ze begingen om drugs te krijgen

ELKE

53

MINUTEN

sterft er iemand in een auto-ongeluk waar alcohol bij betrokken is

63

PROCENT

van de gearresteerden had ten tijde van arrestatie ten minste één drug in zijn lichaam


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.