DE FEITEN OVER KRATOM

De bladeren van de kratomplant, vaak gedroogd en tot poeder gemalen, zijn een krachtige drug die populair is als substituut voor opiaten.

Sommigen beschouwen kratom net zo gevaarlijk als heroïne en meth. Maar wat is het?

Scholieren konden het gewoon in buurtwinkels kopen. Een kind was er zo aan verslaafd, dat hij naar het rehabilitatiecentrum moest. Het is vergelijkbaar met synthetische heroïne”, meldt een preventie-specialist.

Kratom is een tropische boom (mitragyna speciosa) inheems in Zuidoost-Azië. De bittere bladeren, die psychoactieve opioïde-achtige verbindingen bevatten, worden geconsumeerd voor hun stemmingsveranderende effecten, voor verlichting van pijn en als een afrodisiacum. Mensen kauwen het, roken het, maken er een aftreksel van of voegen het toe aan hun eten. Het heeft veel namen: herbal speedball, biak-biak, kratum, ketum, korth, ithang of thom. Het wordt verkocht in reformwinkels, koffieshops en online als een groen poeder, als capsules of als een harsextract.

Acute bijwerkingen zijn misselijkheid, jeuk, zweten, droge mond, constipatie, vaker moeten plassen en een verlies van eetlust. Langdurig gebruik kan leiden tot gewichtsverlies, anorexia, slapeloosheid en het donkerder worden van de huid. Sommige hebben gemeld dat ze “kratom psychose” ervoeren – hallucinatie, waanideeën en ernstige verwarring.

Kratom is verslavend. Uit één onderzoek bleek dat vijftig procent van langdurige gebruikers (zes maanden of langer) ernstige ontwenningsverschijnselen ervoeren, zoals vijandigheid, agressie, emotionele veranderingen, pijnlijke spieren en botten en schokkende bewegingen van de ledematen. Tachtig procent van de mensen die probeerden te stoppen konden dat niet.

Australië, Myanmar (Birma), Maleisië en Thailand hebben kratom verboden en verscheidene andere landen reguleren het sterk. In de VS is het niet gereguleerd op federaal niveau maar is het in zes staten illegaal.


WE WILLEN echt VAN JE HOREN

In dit nummer zag je de kracht van verkeersleerkrachten en schoolagenten die de jeugd met drugsvoorlichting bereiken. Dit is wat ze te zeggen hebben over het De Feiten over Drugs programma.

BESTUURSLID VERKEERSONDERWIJS
“Ik gebruik jullie Drugsvrije Wereld leerplan en het is fantastisch. Op dit moment zijn we bezig met het onderwerp drugs in ons verkeersonderwijs. Ik gebruikte het stukje met de sketch over alcohol en het was waarschijnlijk het leukste wat ik in een lange tijd heb gedaan. Ik zal de andere onderdelen later in de cursus opnemen. Een oprecht en gewaardeerd, dank je wel!”

SCHOOLAGENT, ILLINOIS
“Ik vind de manier waarop het programma, De Feiten over Drugs, is samengesteld, zeer positief. Het is niet een leerplan met kinderachtige lessen. Het helpt kinderen om erover na te denken en om een weloverwogen beslissing hierover te nemen.”

VERKEERSLEERKRACHT, VERMONT
“Leerlingen vertellen me vaak dat de Drugsvrije Wereld video’s erg professioneel gemaakt zijn en dat het enkele van de beste video’s zijn die ik ze laat zien. Wanneer ik verschillende klassen tegelijkertijd les geef, weet ik vaak niet meer welke drugsvideo ik ze voor het laatst heb laten zien. Maar de leerlingen onthouden het altijd! Hier letten ze goed op in mijn klas.”

SCHOOLAGENT, FLORIDA
“Jullie onderwijspakket van De Feiten over Drugs was uiterst nuttig om op een duidelijke en realistische manier de gevaren van drugs over te brengen op de jongeren in mijn school. Nogmaals bedankt voor dit zeer waardevolle programma.”

VERKEERSLEERKRACHT, NEW HAMPSHIRE
“De leerlingen kunnen denken met de levensechte situaties die mensen ervaren. Dit leerplan is uitstekend!”

VEERKEERSLEERKRACHT, VIRGINIA
“De informatie is erg goed en informatief. In feite hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. De informatie wordt je aangeboden en alles wat je hoeft te doen is het te gebruiken. Het is uitstekend materiaal!”


DONEER

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.