Crystal Meth

DE STADIA VAN DE METH “ERVARING”

1) De rush – Een rush is de eerste reactie die de gebruiker krijgt wanneer hij of zij methamfetamine rookt of injecteert. Tijdens de rush stijgt de hartslag en het metabolisme1 van de gebruiker, evenals de bloeddruk en de polsslag. Anders dan de rush die verband houdt met crack, die ongeveer twee tot vijf minuten duurt, kan de methamfetamine rush tot wel dertig minuten aanhouden.

2) Het high zijn (onder invloed zijn; stoned zijn) – De rush wordt gevolgd door een toestand van high zijn, die soms “the shoulder” (de schouder) wordt genoemd. Tijdens het high zijn voelt de gebruiker zich vaak flinker, op het agressieve af, en wordt twistziek, onderbreekt vaak anderen en maakt hun zinnen af. De waanvoorstellingen die het gevolg zijn van het high zijn, kunnen veroorzaken dat een gebruiker intens gefocust raakt op iets onbelangrijks als het urenlang onophoudelijk schoonmaken van hetzelfde raam. Het high zijn kan vier tot zestien uur duren.

3) De binge – Een binge is het ongecontroleerde gebruik van een drug of alcohol. Het verwijst naar de drang van de gebruiker om high te blijven door nog meer methamfetamine te roken of te injecteren. De binge kan wel drie tot vijftien dagen duren. Tijdens de binge wordt de gebruiker hyperactief, zowel geestelijk als lichamelijk. Elke keer dat de gebruiker meer drugs rookt of injecteert, ervaart hij opnieuw een rush, maar wel een steeds kleinere, totdat er uiteindelijk geen rush en geen high-gevoel meer is.

4) Tweaking – Een methamfetamine gebruiker is het gevaarlijkst wanneer hij in een fase van zijn verslaving is geraakt die “tweaking” wordt genoemd – een toestand waar hij aan het eind van een drugs binge in terechtkomt, wanneer de methamfetamine niet langer een rush of een high oplevert. Nu hij niet meer in staat is om de verschrikkelijke gevoelens van leegte en hunkering te verlichten, verliest de gebruiker zijn gevoel van identiteit. Intense jeuk komt veel voor en de gebruiker kan overtuigd raken dat er insecten onder zijn huid rondkruipen. Omdat hij dagen achter elkaar niet kan slapen, is de gebruiker vaak in een volledig psychotische staat en leeft hij in zijn eigen wereld, waarbij hij dingen ziet en hoort die niemand anders kan waarnemen. Zijn hallucinaties zijn zo levendig dat het lijkt of ze echt zijn en doordat hij de band met de realiteit heeft verloren, kan hij voor zichzelf en voor anderen vijandig en gevaarlijk worden. De mogelijkheid dat hij zichzelf gaat verminken is groot.

5) De crash (klap) – Voor een binge-gebruiker vindt de crash plaats wanneer het lichaam het opgeeft, omdat het de gevolgen van de drugs niet meer aankan; dit resulteert in een lange periode van slapen. Tijdens de crash wordt zelfs de gemeenste, gewelddadigste gebruiker bijna levenloos en is voor niemand een bedreiging meer. De crash kan één tot drie dagen duren.

6)Meth hangover (kater na methgebruik) – Na de crash komt de gebruiker in een verslechterde toestand terecht; uitgehongerd, uitgedroogd en lichamelijk, geestelijk en emotioneel totaal uitgeput. Dit stadium duurt gewoonlijk tussen de twee en veertien dagen. Het leidt tot een geforceerde verslaving, omdat de “oplossing” voor deze gevoelens het gebruiken van meer meth is.

7) Ontwenning (afkicken) – Na het laatste drugsgebruik kunnen er vaak dertig tot negentig dagen voorbijgaan voordat de gebruiker zich realiseert dat hij afkickverschijnselen heeft. Eerst raakt hij gedeprimeerd, verliest hij zijn energie en het vermogen om plezier te ervaren. Dan slaat de hunkering naar meer methamfetamine toe en de gebruiker begint dan vaak zelfmoordneigingen te krijgen. Omdat het afkicken van meth bijzonder pijnlijk en zwaar is, vallen de meeste gebruikers terug, waardoor valt 93% van de mensen die een gebruikelijke behandeling ontvangt, opnieuw terug tot het gebruik van meth.

  1. 1. metabolisme: de processen in het lichaam die voedsel in energie omzetten.