Cocaïne

WAAROM IS COCAÏNE ZO ENORM VERSLAVEND?

Bron van de afbeeldingen: Cordis

Naast methamfetamine1 veroorzaakt cocaïne de grootste psychische afhankelijkheid van alle drugs. Het stimuleert pleziermomenten in bepaalde hersencentra en veroorzaakt enorme euforie.

Een verslaving aan cocaïne ontwikkelt zich in no-time - de verslaafde moet steeds meer nemen om hetzelfde effect van de cocaïne te ervaren.

Dodelijke combinatie van drugs

Cocaïne wordt soms samen met andere drugs genomen, zoals pijnstillers, amfetaminen,2 marihuana en heroïne. Zulke combinaties vergroten het gevaar van cocaïnegebruik enorm. Niet alleen kan er een verslaving aan twee soorten drugs ontstaan, maar je maakt hiermee gemakkelijk een mix die fataal blijkt te zijn.

“Ik had geen toekomst meer. Ik zag niet meer hoe ik ooit van mijn verslaving van cocaïne af kon komen. Ik was verloren. Ik ‘barstte uit elkaar’ en was niet in staat mezelf van het voortdurende ernstige cocaïnegebruik te weerhouden. Ik had het idee dat er beestjes onder mijn huid rondkropen. Ik voelde ze elke keer wanneer ik mezelf injecteerde. Ik krabde dan met de punt van mijn spuit totdat ik bloedde. Zo probeerde ik ze weg te krijgen. Ik bloedde hierdoor een keer zo erg, dat ik naar het ziekenhuis moest.– Susan

  1. 1. methamfetamine: een zeer verslavende stof die het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggemerg) stimuleert.
  2. 2. amfetamine: een op het zenuwstelsel inwerkende stof, ook wel “speed” genoemd.