3.1 Lees het boekje

Lees: Dabben en pijproken

“DABBING”

Als THC als olie wordt uitgeperst, kan deze worden ingedikt tot een kleverige drab of was die wordt gerookt of, meer populair, verdampt. Dit goedje kan nog verder worden geraffineerd tot een harde, glasachtige substantie die vaak “shatter” wordt genoemd.

Deze geconcentreerde vorm van marihuana wordt snel verhit op een zeer heet oppervlak, waardoor deze verdampt en dan wordt geïnhaleerd via een speciaal apparaat, ook wel een “dab rig” of “olie rig” genoemd. Dit proces wordt “dabbing” genoemd.

DE EFFECTEN VAN “DABBING”

Wanneer iemand een geconcentreerde “hit” inhaleert via “dabbing”, worden de fysieke en mentale effecten die plaatsvinden bij het roken van marihuana versterkt.

Het THC-gehalte bij “dabbing” varieert van 60% tot zelfs 90%.7

Concentraat van marihuana zijn zo nieuw op het toneel dat de schadelijke gevolgen ervan nog niet zijn bestudeerd. Echter, artsen en experts op het gebied van drugsgebruik zien dat de schadelijke mentale effecten die teweeg worden gebracht bij normale marihuana, worden versterkt bij concentraat van marihuana.

Gebruikers hebben gerapporteerd dat deze vorm van marihuana psychoses, hallucinaties (dingen zien en horen die er niet zijn) en het hebben van sensaties alsof er insecten onder je huid kruipen, teweeg kunnen brengen.8

Omdat deze concentraten heel sterk zijn, zijn er talloze gevallen geweest waarbij 112 moesten worden gebeld vanwege een overdosis cannabis.


(WATER)PIJP

Je kunt wiet roken met een pijp of een waterpijp.

De chemicaliën in tabak en marihuana werken op het zenuwstelsel en beïnvloeden zowel het verstand als het lichaam. Sommige van deze effecten kunnen niet worden teruggedraaid.9 Van roken is bekend dat het longziekte in het ergste stadium kan veroorzaken, waardoor iemand 24 uur per dag aan een zuurstofapparaat moet. Wanneer dit gebeurt, is iemand niet langer in staat om normale activiteiten te verrichten. Eenvoudige dingen, zoals lopen van de slaapkamer naar de badkamer, zijn bijna onmogelijk vanwege de heftige ademnood.9

“Ik eindigde in een psychiatrisch ziekenhuis, omdat ik in 10 dagen maar zo’n 10 tot 15 uur geslapen had.”