3.2 Lees het boekje

Lees: Waar wordt Meth van gemaakt?

WAAR WORDT METH VAN GEMAAKT?

Een crystal meth laboratorium

Methamfetamine is een synthetisch (door-de-mens-gemaakt) chemisch product, anders dan bijvoorbeeld cocaïne, dat van een plant komt.

Meth wordt meestal in illegale, verborgen laboratoria gemaakt in zijn pure vorm of in varianten, waarbij het vermengd wordt met andere amfetaminen om de werking ervan te veranderen of te versterken. Gewone tabletjes zoals asperientjes worden vaak als basis gebruikt voor deze drug. De meth-laborant haalt daar zijn ingrediënten vandaan en mengt die, om het effect te versterken, met zaken als accuzuur, ontstopper, lampenolie en antivries.

Deze chemicaliën kunnen exploderen en omdat degenen die de meth maken vaak zelf drugsgebruikers zijn, gebeuren er heel wat ongelukken waarbij ze dikwijls ernstig verbrand, gewond of gedood worden als hun mengsels ontploffen. Zulke ongelukken brengen de hele omgeving in gevaar.

Daarnaast levert de productie heel wat giftig afval op – de productie van een kilo methamfetamine levert vijf kilo chemisch afval op. Mensen en dieren die aan deze afvalproducten worden blootgesteld worden vergiftigd en kunnen ziek worden.

“De werkeloosheidsuitkering was niet toereikend voor onze meth verslaving en om onze zoon te eten te geven dus bouwden we ons huurhuis om tot een meth laboratorium. We hielden de giftige chemicaliën in onze ijskast, niet wetende dat het gif al het andere eten in de ijskast zou besmetten.

Toen ik mijn zoontje van drie een stukje kaas gaf, wist ik niet dat ik hem vergiftigd eten gaf. Ik was zo stoned van de meth dat ik pas een halve dag later merkte dat mijn zoon doodziek was. Maar doordat ik nog steeds stoned was, kostte het me twee uur om uit te zoeken hoe ik hem negen kilometer verderop in het ziekenhuis kon krijgen. Toen ik bij de EHBO aankwam werd mijn kind dood verklaard, als gevolg van een dodelijke dosis ammoniumhydroxide een van de chemicaliën waarmee meth gemaakt wordt.”– Melanie