3. Lees het boekje

Lees: Wat is alcohol

WAT IS ALCOHOL?

Bron van de afbeeldingen: Stockxpert
Alcohol is een drug.

Het wordt als een kalmerend middel geclassificeerd, wat inhoudt dat het belangrijke lichaamsfuncties vertraagt, resulterend in onduidelijk spreken, wankele bewegingen, verstoorde waarneming en vertraging van de reactiesnelheid.

Hoe alcohol het verstand beïnvloedt, wordt het beste begrepen als je het ziet als een drug die iemands bekwaamheid om rationeel te denken vermindert en zijn inschattingsvermogen verstoort.

Hoewel het geclassificeerd wordt als een kalmerend middel, bepaalt de gedronken hoeveelheid alcohol het soort effect. De meeste mensen drinken om het stimulerende effect, zoals een glas bier of wijn om “los te komen”. Maar wanneer men meer gebruikt dan het lichaam aan kan, ervaart iemand de kalmerende werking van alcohol. Ze beginnen zich “dom” te voelen of verliezen hun coördinatie en controle.

Een overdosis alcohol veroorzaakt ernstige kalmerende effecten (het onvermogen om pijn te voelen, vergiftiging waarbij het lichaam het gif uitbraakt en uiteindelijk bewusteloosheid of erger, coma of dood door ernstige giftige overdosis). Deze reacties hangen af van hoeveel er is gedronken en hoe snel.

Er zijn verschillende soorten alcohol. Ethylalcohol (ethanol), het enige soort dat gebruikt wordt in alcoholische dranken, wordt gemaakt door gisting van granen en fruit. Gisting is een chemisch proces waarbij gist op bepaalde ingrediënten inwerkt en alcohol creëert.

Alcohol percentages

Gegiste dranken, zoals bier en wijn, bevatten 2 tot 20% alcohol. Gedestileerde dranken of likeur, bevatten 40 tot 50% of meer alcohol. Het gebruikelijke alcohol percentage voor elk is:

Bron van de afbeeldingen: Stockxpert
Bier 2–6% alcohol
Cider 4–8% alcohol
Wijn 8–20% alcohol
Tequila 40% alcohol
Rum 40% alcohol of meer
Cognac 40% alcohol of meer
Gin 40–47% alcohol
Whiskey 40–50% alcohol
Wodka 40–50% alcohol
Likeuren 15–60% alcohol