3.2 Lees het boekje

Lees: Jongeren versus volwassenen. Wat is het verschil?

JONGE MENSEN IN VERGELIJKING MET VOLWASSENEN WAT IS HET VERSCHIL?

Bron van de afbeeldingen: Stockxpert

Het lichaam van een jongere kan niet op dezelfde manier met alcohol omgaan als het lichaam van een volwassene.

Drinken is schadelijker voor tieners dan volwassenen omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn gedurende de adolescentie wat doorgaat tot in de vroege volwassenheid. Drinken kan tijdens deze kritieke periode van groei leiden tot levenslange hersenschade. Het tast vooral het geheugen, het motorieke systeem en de coördinatie aan.

Volgens onderzoek hebben jongeren die voor hun 15e beginnen te drinken een viermaal zo grote kans om een alcoholprobleem te krijgen, dan wanneer ze op hun 21e beginnen.

Voor sommige tieners, zoals Samantha, lijkt drinken een oplossing voor problemen die ze niet onder ogen willen zien.

“Toen ik 13 was, lachten mijn vrienden me uit als ik niet mee dronk. Ik deed mee omdat het zo makkelijker leek om erbij te horen. Ik was erg ongelukkig en dronk om aan het leven te ontsnappen.

Ik kwam steeds minder het huis uit en begon vrienden te verliezen en hoe eenzamer ik werd, hoe meer ik dronk.

Ik was gewelddadig en niet onder controle te houden. Ik realiseerde me nooit wat ik aan het doen was. Ik maakte ons gezin kapot.” 

Toen ze op haar 16e het huis werd uit getrapt, werd ze dakloos en begon ze te bedelen om geld voor drank. Na jaren van misbruik vertelde de doktoren haar dat haar gezondheid onherstelbaar was aangetast.

“… ik was pas 16 maar mijn lever was al ernstig beschadigd en ik was dicht bij het punt aangekomen dat ik mezelf dood dronk.”– Samantha