DE FEITEN OVER DAMPEN

Dampen is populair geworden, het trekt mensen aan die er de voorkeur aan geven, omdat het rookvrij is, en een smaakvolle en kleurrijke aantrekkingskracht heeft. Maar het komt met zijn eigen pakket aan kwalen.

Dampen is een populair alternatief voor roken, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk.

Dampen – het inhaleren van aerosol (kleine vloeistofdruppels of vaste deeltjes in de lucht) via een apparaat – is bedoeld om een oud probleem op te lossen, maar het creëert een nieuwe. De aerosol bevat fijne deeltjes met verschillende hoeveelheden giftige chemicaliën. Het won in 2007 aan populariteit. Er zijn nu e-sigaretten die lijken op sigaretten van tabak, vapepennen die lijken op vulpennen en geavanceerde persoonlijke verstuivers die “vape mods” heten.

Er zijn echter groeiende problemen, waaronder giftige bestanddelen die in verband worden gebracht met kanker, ademhalingsproblemen en hartaandoeningen, droge mond en duizeligheid. Doordat er geen sigaretten- of marihuanarook is geeft het de onjuiste indruk dat het gezonder is. Er is bewijs dat deze indruk minderjarigen aanmoedigt om te gaan dampen. Onder de jeugd zijn e-sigaretten nu populairder dan roken. De Amerikaanse Surgeon General (woordvoerder van de regering op het gebied van volksgezondheid) rapporteerde dat e-sigaretten onder middelbare scholieren met 900 procent was toegenomen en dat 40% van de gebruikers van e-sigaretten nog nooit normale tabak gerookt had.

Dampen wordt gebruikt voor nicotine in plaats van sigaretten en voor THC in plaats van marihuana. Nicotine is verslavend, verhoogt de bloeddruk en verhoogt de adrenaline, waardoor de hartslag versnelt en de kans op een hartaanval toeneemt. Veel e-sigaretten bevatten een hoger nicotine gehalte en een hoger THC gehalte dan hun tegenhangers. THC is het bestanddeel waardoor marihuana bewustzijnsveranderende effecten heeft. Met het dampen van THC worden ook de resten van oplosmiddelen in de cannabisolie ingeademd. Er is een toename in gebruik vanwege het gemak van dampen, terwijl het tegelijkertijd bijna geurloos is.


WE WILLEN echt VAN JE HOREN

De Feiten over Drugs materialen worden door organisaties en regeringen over de hele wereld gebruikt. Het kan perfect worden geïntegreerd in veel verschillende gebieden en bij vele toepassingen. Hieronder staan een paar voorbeelden.

PRESIDENT, SOUTH CAROLINA DRIVER AND TRAFFIC SAFETY EDUCATION ASSOCIATION

Ik kon De Feiten Over Drugs opnemen in mijn opleiding voor automobilisten. En het heeft bij veel jonge mensen die nadachten over het gebruiken van verdovende middelen, een verschil uitgemaakt.

ALGEMEEN DIRECTEUR, PREVENTIE PROGRAMMA’S, INTEGRALE ONTWIKKELING VAN DE FAMILIE, BAJA CALIFORNIA SUR

De toepassing van het Feiten Over Drugs programma is enorm nuttig bij ons dagelijks werk in basisscholen. We werken met veel inzet met de kinderen, zodat ze duidelijk geïnformeerd worden over de gevolgen, als ze de wereld van drugs binnenstappen. Het aantal jongeren dat voor het eerst met drugs begint is met 30 procent verminderd, omdat de jeugd nu over de ware aard van drugs weet en besluit om ze niet te gebruiken.

DIRECTEUR, OASIS – CENTRUM VOOR DE STEUN AAN VERSLAAFDEN, GRIEKENLAND

Je boekjes zijn in alle opzichten buitengewoon. Ze geven de lezer een doelgerichte, volledige uitleg over elk verdovend middel. Bovendien staan er essentiële verhalen in beschreven van degenen die dat middel hebben gebruikt, die hun ervaringen en het effect dat het op hun familie heeft vertellen. De boekjes zijn esthetisch, levendig en uitgebreid. Zelfs de vorm, de grootte en de kwaliteit van de boekjes zijn erg praktisch.

HOOFDCOMMISSARIS, BURGERPOLITIE RIO DE JANEIRO, BRAZILIË

We gaan een samenwerkingsverband aan om jongeren te informeren en te onderwijzen over drugs, om de samenleving de middelen te geven zodat het er goed mee gaat. Verenigd zullen we bijdragen aan het motto: “Het meest effectieve middel tegen drugs is voorlichting”.


FEITEN

OVER EEN DRUGSVRIJE WERELD

We bereiken mensen over de hele wereld met de boodschap om een drugsvrij leven te leiden. Hier zijn de cijfers.

67.871

BESTELLINGEN

voor de Feiten over Drugs materialen alleen al in het afgelopen jaar

191

LANDEN & GEBIEDEN

waar de Drugsvrije Wereld materialen worden gebruikt

15

DUIZEND

De Feiten over Drugs boekjes verspreid in het afgelopen jaar

20

DUIZEND

bezoekers op DrugFreeWorld.org, in een periode van één jaar

8360

EVENEMENTEN

internationaal dit jaar, om het publiek te onderwijzen over de feiten over drugs


RED HET LEVEN VAN JONGEREN

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.