De feiten over fentanyl

Een dodelijke dosis heroïne (links) en een dodelijke dosis fentanyl (rechts).

Waardoor is het synthetische neefje van heroïne, fentanyl, een van de dodelijkste drugs ter wereld?

“Dealers peppen cocaïne en heroïne op met fentanyl, en jongvolwassenen sterven bij bosjes. Het is epidemisch. Het is gewoon verschrikkelijk”, zegt een verpleegster in Nieuw-Zeeland. Inderdaad, want terwijl er sprake is van een neerwaartse trend bij sterfgevallen als gevolg van voorgeschreven opioïden, is het aantal sterfgevallen als gevolg van een overdosis fentanyl dramatisch gestegen, met wel 540 procent in drie jaar tijd.

Fentanyl is een synthetische opioïde pijnstiller die wordt voorgeschreven voor het behandelen van ernstige pijn. Het is verwant aan heroïne, maar veel dodelijker omdat het veel sterker is – 50 keer sterker dan heroïne, volgens de Centra ter Controle en Voorkoming van Ziekten. De foto links toont een dodelijke dosis heroïne, van ongeveer 30 milligram, vergeleken met fentanyl, een dosis van slechts 3 milligram. Het is zelfs zo dat ambulancepersoneel uiterst voorzichtig te werk gaat bij een overdosis – als je het gewoon aanraakt of inhaleert, kan het al dodelijk zijn.

Fentanyl is zoveel krachtiger dan heroïne vanwege de verschillen in chemische structuur. Beide chemische stoffen binden zich aan de “mu opium receptor” in de hersenen. Maar fentanyl komt daar sneller dan heroïne omdat het zich makkelijker een weg baant door het vetweefsel in de hersenen. Het grijpt zich ook zo stevig vast aan de receptor, dat er niet veel voor nodig is om de effecten van opioïden in het lichaam in te schakelen.

Aangezien fentanyl een fijn poeder is, is het makkelijk met andere drugs te mengen. Het ziet er precies hetzelfde uit als heroïne, zodat gebruikers die heroïne injecteren die is opgepept met fentanyl, pas weten dat ze een dodelijke dosis hebben geïnjecteerd als het te laat is.


WE WILLEN echt VAN JE HOREN

Docenten en opleiders die gebruikmaken van het leerplan van de Feiten over Drugs hebben erg veel te zeggen over hoe jongeren op het programma reageren. Hier volgt wat ze er onlangs over zeiden.

DOCENT GEZONDHEIDSLEER

“Ik ben dol op dit programma! De leerlingen kijken echt goed wat een echte gebruiker ervaart en wat de gevolgen zijn, toen en nu. Het is bijzonder krachtig. Fijn, dat jullie deze gegevens verspreiden!”

LERAAR GEZINS- EN CONSUMENTENWETENSCHAPPEN

“Bedankt voor wat jullie en de mensen bij Geen Drugs, Wel Leven allemaal doen. Volgens mij is dit het beste programma dat ik ooit heb gebruikt.”

SCHOOL VERBINDINGSFUNCTIONARIS

“Ik kan je niet vertellen hoezeer ik onder de indruk ben van de pamfletten die mij zijn toegestuurd. De kinderen hebben me enorm positieve feedback gegeven en ook de ouders. Ik heb zelfs één leerling van de lagere school die de informatie had doorgegeven aan haar oudere zus op de middelbare school.”

DECAAN

“Deze materialen zijn up-to-date, aantrekkelijk, inleefbaar en indringend! Mijn leerlingen waren er volledig bij betrokken terwijl ze de hoofdstukken van de documentaire bekeken, die tot een heleboel zinvolle gesprekken hebben geleid. Mijn leerlingen waren ook echt blij dat ze hun eigen exemplaren hadden van de informatieboekjes en velen namen de tijd om ze nog eens door te lezen en vast vooruit te lezen.”

LERAAR GEZONDHEID EN LEIDERSCHAP

“Jullie leerplan is een zegen en een prachtig geschenk aan mij en mijn leerlingen. Het wordt op zo’n manier gepresenteerd dat mijn leerlingen de gegevens zonder aarzeling accepteren. Voor het vak gezondheidsleer dat ik geef, heb ik geen budget. Alle materialen die ik te pakken kan krijgen, moet ik uit mijn eigen zak betalen. Jullie gratis leerplan is van onschatbare waarde.”

DOCENT GEZONDHEIDSLEER

“Bedank jullie donateurs hartelijk namens mij. Jullie materiaal is de beste tiener-vriendelijke informatie die ik ooit in mijn klassen heb gebruikt!”


FEITEN

DE FEITEN OVER DRUGS
Het programma De Feiten over Drugs omvat een verzameling onderwijsmaterialen.

14

BOEKJES

waarin de feiten staan over de meest gebruikte drugs

17

KORTE VIDEO’s

waarmee de meest voorkomende leugens worden ontkracht die dealers aan potentiële gebruikers vertellen

111

MINUTEN

van een documentaire, waarin ex-verslaafden hun verhalen doen

22

TALEN

waarin De Feiten over Drugs materialen beschikbaar zijn.

16

MILJOEN BOEKJES

die alleen al in het afgelopen jaar zijn verspreid


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.