3.7 Lees het boekje

Lees: De Feiten over Drugs

DE FEITEN OVER DRUGS

De échte oplossing is het verkrijgen van de feiten en allereerst niet aan drugs beginnen.


Drugs zijn in feite vergif. Hoeveel men ervan gebuikt, bepaalt het effect.

Een kleine hoeveelheid werkt als een oppeppend middel (het versnelt je). Een grotere hoeveelheid werkt als een kalmerend middel (het vertraagt je). Een nog grotere hoeveelheid vergiftigt je en kan je doden.

Dat geldt voor elke drug. Het verschil zit in de hoeveelheid die nodig is om het effect te bereiken.

Maar veel drugs hebben nog een effect: ze hebben direct invloed op het verstand. Ze kunnen de waarnemingen van de gebruiker van wat er om hem of haar heen gebeurt vervormen. Het gevolg hiervan is dat de handelingen van de persoon vreemd, irrationeel, ongepast en zelfs destructief kunnen zijn.

Drugs blokkeren alle gevoelens, zowel de gewenste als de ongewenste. Dus, hoewel drugs op korte termijn kunnen helpen bij het verlichten van pijn, vernietigen ze vermogen en alertheid en vertroebelen ze het denkvermogen.

Medicijnen zijn drugs die bedoeld zijn om iets van de werking van je lichaam te versnellen, vertragen of te veranderen om zo te proberen het beter te laten werken. Soms kan dat nodig zijn. Maar desalniettemin zijn het drugs: ze werken als oppeppend of verdovend middel en een teveel kan je doden. Dus wanneer je medicijnen niet gebruikt zoals ze gebruikt horen te worden, kunnen ze even gevaarlijk zijn als illegale drugs. De echte oplossing is het verkrijgen van de feiten en om te beginnen al niet met drugs te beginnen.

Waarom nemen mensen drugs?

Mensen nemen drugs omdat ze iets willen veranderen in hun leven.

Hier volgen een paar van de redenen die jongeren voor hun drugsgebruik gegeven hebben:

  • Erbij willen horen
  • Om ergens aan te ontsnappen of te ontspannen
  • Ze vervelen zich
  • Om zich ouder voor te doen
  • Opstandigheid
  • Om te experimenteren

Ze denken dat drugs een oplossing zijn. Maar uiteindelijk worden de drugs het probleem.

Hoe moeilijk het ook is om je problemen onder ogen te zien, de gevolgen van drugs zijn altijd groter dan het probleem dat je ermee probeert op te lossen. Een oplossing is het verkrijgen van de feiten en om te beginnen al niet met drugs te beginnen.

VERZEKER JE ERVAN DAT ANDEREN DE FEITEN KRIJGEN

Deze pagina's van drugfreeworld.org zijn gebaseerd op de inhoud van onze dertien gemakkelijk leesbare boekjes uit de serie De Feiten Over Drugs.

Deze boekjes zijn gratis en kunnen als serie of per voorgeschreven pijnstillstuk worden besteld. Je kunt ze aan vrienden, familie en anderen geven, die de feiten zouden moeten kennen die erin staan.

Verwijs anderen naar deze website.

Klik hier om een GRATIS De feiten over drugs Actiepakket te bestellen.
Voor de bronvermeldingen van De Feiten over XTC klik hier