3.4 Lees het boekje

Lees: Alcohol

ALCOHOL

Alcohol onderdrukt je centrale zenuwstelsel (hersens en ruggenmerg), vermindert remmingen1 en vertroebelt het beoordelingsvermogen. Door het drinken van grote hoeveelheden kan iemand in coma raken en zelfs sterven. Het mixen van alcohol met medicijnen of drugs is uitermate gevaarlijk en kan fataal zijn. Alcohol beïnvloedt de hersenen en leidt tot het verlies van coördinatie, vertraagde reflexen, niet helder kunnen zien, gaten in het geheugen en black-outs. Omdat de lichamen van jongeren nog in de groei zijn heeft alcohol op hen een grotere lichamelijke en geestelijke invloed dan bij van ouderen.

Gevolgen op Korte Termijn:

Bron van de afbeeldingen: istockphoto.com/Lisa Young
Rood uitslaand gelaat, verminderd beoordelingsvermogen, gebrek aan coördinatie, onduidelijke spraak, geheugen- en begripsverlies. Zwaar drinken resulteert gebruikelijk in een “kater”, hoofdpijn, misselijkheid, angsten, zwakte, trillingen en soms overgeven.

Gevolgen op Lange Termijn:

Tolerantie op veel van de nare gevolgen van alcohol wat er toe leidt dat iemand meer kan gaan drinken. Dit leidt tot een achteruitgang van iemands lichamelijke conditie en kan leiden tot schade aan de lever en een verhoogd risico op hartziekte. Een zwangere vrouw kan een kind ter wereld brengen met geboorteafwijkingen aan het hart, de hersenen en andere belangrijke organen. Iemand kan afhankelijk worden van alcohol. Wanneer iemand opeens stopt met drinken kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Die kunnen variëren van het krijgen van opvliegerigheid, slapeloosheid, zweten en slechte eetlust tot stuiptrekkingen en soms de dood. Alcoholmisbruik kan ook leiden tot geweld en conflicten in iemands persoonlijke relaties.

  1. 1. remmingen: ideeën of regels die een persoon tegenhouden om iets te doen.

GEBRUIKTE BENAMINGEN


ALCOHOL Gedistilleerd Shooters Shotje Leeuwerik Kolenzeef Scoren Slokje Pilsje Jacky-D Jonge-klare Badkuipje